FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Solarni Fotonaponski Autonomni sustavi

PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE AUTONOMNIM I MREŽNIM SUSTAVIMA


Fotonaponsko iskorištenje energije sunca može se podijeliti u dvije osnovne grupe:

AUTONOMNI ( samostalni ) ili otočni sustavi u kojima proizvedenu energiju najčešće skladištimo u akumulatore.

MREŽNI sustavi koji proizvedenu električnu energiju predaju u električnu mrežu.

Elemente fotonaponskog solarnog sustava najvećim dijelom određuju karakteristike građevine (lokacija, orjentacija, dimenzije) na kojoj će sustav biti instaliran. Što se tiče lokacije, prvo uzimamo u obzir ima li u blizini izgrađene električne mreže.

Ako ona nije izgrađena ili je priključna točka relativno daleko, a time priključak skup, tada je autonomni sustav idealan za to područje.
U naseljenim mjestima električna mreža je svugdje izgrađena.

Na tim lokacijama moguće je izgraditi mrežni sustav, jer su zakonski oviri za tu mogućnost stvoreni. Tada još uvijek imamo mogućnost izbora autonomnog sustava, ali u ovom slučaju su znatne ekonomske prednosti na strani mrežnih sustava.

 

SAMOSTALNI ( AUTONOMNI ) SUSTAVI

Za svoj rad ne zahtijevaju spoj na električnu mrežu. Kada kod njihove primjene električnu energiju treba isporučivati tijekom noći ili u razdobljima s malim intenzitetom Sunčevog zračenja nužan je akumulator (baterija) koji služi kao spremnik električne energije.

Tom se sklopu mora dodati regulator za kontrolirano punjenje i pražnjenje baterije, a dodavanjem istosmjerno-izmjeničnog pretvornika (=12 V / (230 V) autonomni sustavi mogu zadovoljiti i sve vrste tipičnih mrežnih potrošača, kao što su perilice, hladnjaci, crpke, hidrofori, motori, televizori, radioaparati, računala, usisavači, mali kućni aparati i druga trošila.

Dakle, prednost autonomnih sustava je mogućnost skladištenja električne energije u akumulatore, koju možemo koristiti bilo kada. To povećava osjećaj sigurnosti, nema plaćanja računa i energetski smo neovisni.

Autonomni sustavi nas više motiviraju na štednju energije, jer ako iscrpimo akumulatore, možemo na duže vrijeme ostati bez energije. Taj nedostatak možemo kompenzirati i povećanjem kapaciteta skladištenja energije, čime možemo premostiti smanjenu proizvodnju u oblačnim razdobljima.

Takvi su sustavi pogodni za osiguravanje potrebnih količina električne energije za brojne pojedinačne objekte različitih namjena (npr. razne vrste signalizacija i upozorenja, rasvjetu, telekomunikacijske releje, svjetionike, sustave nadgledanja itd), te za udaljene potrošače kao što su ruralna (izolirana) ili primorska vikend-naselja, vikendice, kampove i za sve ljubitelje prirode koji bježe iz civilizacije.

Ovaj neiscrpan izvor energije dostupan je besplatno svugdje gdje sunce sja, korisnicima daje slobodu korištenja za svoja boravišta daleko od civilizacije.