FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Neobnovljivi izvori energije
PDF Ispis E-mail

Fosilna goriva (nafta, prirodni plin i ugljen), koja danas koristimo su se stvarala više od 300 milijuna godina, prije doba dinosaurusa i upravo zato što im trebaju milijuni godina da bi nastali, nazivamo ih neobnovljivim izvorima energije.Rezerve se troše puno brže nego što nove nastaju. Neki vjeruju da će zalihe biti iscrpljene kroz nekoliko desetljeca, a što ih je manje, cjena je sve veća.

Pitanje dostupnosti fosilnih goriva je veći problem nego visina njihovih rezervi jer su one koncentrirane u malom broju zemalja, pa energija postaje politicko sredstvo i razlog za terorizam i ratove. Što na jednom prostoru ima više energije time je to područje nesigurnije i izloženije  terorizmu i ratu.

Proizvodnja i potrošnja fosilnih goriva potiču ekološku zabrinutost jer svojim izgaranjem  oslobađaju visoke postotke otrovnih i štetnih plinova ( ugljika i ugljikovodika ), koji utječu na okoliš tako što se sakupljaju u atmosferi i na taj naćin stvaraju staklenički učinak, potiću nastanak tzv. kisele kiše koje uništavaju biljke i erodiraju građevine, stijene, itd.

Globalni pokret prema proizvodnji obnovljive energije je na putu da pomogne zadovoljiti povećanu potrebu za energijom.Solarna energija je jedan od rijetkih izvora energije koji je potpuno obnovljivi resurs.
Novi i obnovljivi izvori energije će u budućnosti vjerojatno postati primarni izvori energije i time će ratovi za energiju postati prošlost i samim time svijet bi trebao postati mirnije mjesto.

 

IZREKA

" Kad bih morao birati religiju, sunce kao univerzalni stvoritelj života, bilo bi moj bog."

Napoleon Bonaparte